Our Events

Panel: Uluslararası Ladino/Judeo-Espanyol Günü

Uluslararası Ladino/Judeo-Espanyol Günü 2013 yılından beri dünyanın çeşitli ülkelerinde kutlanmaktadır. Sefarad Kültürü Araştırma Merkezimiz düzenlediği faaliyetlerle Türkiye'nin dünyada bu günü "tüm gün" Ladino dilinde kutlayan tek ülke olmasını sağlamıştır. Bu yıla kadar sabah 11:00 de başlayan faaliyetlerimiz akşam saat 18:00e kadar devam ediyordu. Ancak bu sene, dünyanın her yerinde olduğu gibi Covid 19 yüzünden herhangi bir mekanda faaliyetlerin yapılamaması, bizleri bu yıl ZOOM üzerinden bu günü kutlamaya mecbur etmiştir.

-  A  +

ZOOM üzerinden bu faaliyeti planlamanın birtakım avantajları olduğu tartışılamaz. Katılımcılar gibi seyirciler de dünyanın her yanından ZOOMa gelerek, bu günü gerçekten "uluslararası" kılabilmektedirler. Bu yıl da bunu göz önüne alarak, yine dünyada bu günü kutlayan diğer ülkelerden farklı olarak, sadece Ladino dilinde 3 saatlik bir programla izleyicilerin karşısında olacağız. A.B.D., İngiltere, Arjantin ve Israil'den katılımcılarla zenginleşen programımızda, küçük konferanslar, yemek pişirme, filim, şarkılar ve sadece bu gün için yazılmış ve tamamen Ladino olarak oynanan, belgesel niteliğinde bir tiyatro eseri olacaktır. 3 yıldır çok popüler olan programın tiyatro bölümündeki eseri her zaman olduğu gibi Forti Barokas yazmış ve Ferit Kohen yönetmiştir. "Amigos Para Syempre" grubu ise oynamıştır. Zoom'da bir tiyatro oynamanın imkansızlığında, bir günlüğüne tiyatro salonu kiralanmış ve her türlü önlem alınarak, 3lü ya da 4lü gruplar halinde sahne çekimleri yapılmıştır. 

Her zaman ilklere imza atan merkezimiz bu yıl da tiyatrosu, müziği, filmi, yemek belgeseli ve konuşmacıları ile herkesin zevkine hitap edebilecek bir program hazırlamıştır. ZOOM'un teknolojik dezavantajlarının önüne geçilmesi ve internetin güçlenmesi için birtakım önlemler alınmış, bu sayede görüntünün kesilmemesi gibi aksaklıklar engellenmiştir.

Sefarad Kültürü Araştırma Merkezimiz Judeo-Espanyol'un korunması, belgelenmesi ve öğretilmesi için yıllardır birçok fedakarlık yapmaktadır. Bu konularda bizlere destek olmak isterseniz, www.istanbulsephardiccenter.com adresine gidip, ürünlerin ikinci sayfasında bulunan DESTEK SERTIFIKASI'ndan bir (ya da daha fazla) sertifika alabilirsiniz. 

21 Şubat 2021 Pazar günü Türkiye saati ile saat 16:00'da [07:00 Dallas; 08:00 New York; 10:00 Buenos Aires; 14:00 Avrupa; 15:00 Israel] görüşmek dileği ile!

ZOOM linkimiz: https://bit.ly/3oV2rTT